Znaczenie edukacji dorosłych w budowaniu relacji międzypokoleniowych w starzejącym się polskim społeczeństwie - Konieczna-Woźniak, Renata (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Znaczenie edukacji dorosłych w procesach budowania relacji międzypokoleniowych jest podkreślane w andragogice od wielu lat. Coraz silniejsza odmienność pokoleń wynika z różnych zdarzeń, doświadczeń historycznych, społeczno-kulturowych i obecnego szybkiego rozwoju nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych. W artykule przedstawiono wybrane problemy powiązane z wielopokoleniowością w polskim starzejącym się społeczeństwie. Szukanie rozwiązań dotyczących budowana więzi pomiędzy osobami w różnym wieku jest aktualnym, ważnym wyzwaniem dla andragogów i gerontologów. Opisane przykłady miejsc, przestrzeni uczenia się dorosłych z różnych pokoleń pokazują szanse na dialog międzypokoleniowy oraz łamanie stereotypów dotyczących ludzi młodych i starszych.