O estetyzującej władzy edukacji, czyli o panowaniu nad obrazem świata - Futyma, Sławomir (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Edukacja rozumiana jako ogół wpływów na jednostki i grupy ludzkie staje się zawsze pytaniem o władzę nad człowiekiem. Władza zaś to system zorganizowanego panowania nad obrazem świata. Zatem „widzenie” lub też jego ograniczanie kształtuje mechanizmy działania instytucji będących narzędziami do realizacji jakiejś przyszłości świata i człowieka. To przez odsłanianie lub zakrywanie określonych elementów obserwowanego świata realizowany jest proces nauczania/uczenia się. Mechanizm ten wpisuje się w obowiązujący system edukacyjny, a zawsze jest formą zawłaszczania jednostek wraz z ich „światem”. Pytanie, czy to dobre czy złe, nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Taki obraz ma życie wtłoczone w sieć instytucji realizujących potrzeby człowieka, wraz z tą pierwotną potrzebą ciekawości. Jednak nadużywanie tych działań może przypominać prace „kosmetyczne” prowadzące do powstawania karykaturalnych obrazów, zwyczajów, modeli postępowania związanych z posiadaniem lub raczej brakiem istotnej wiedzy.