Patriotyzm w społeczeństwie wielokulturowym – kilka refleksji o edukacji obywatelskiej w Anglii - Hejwosz-Gromkowska, Daria (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Celem artykułu jest próba rekonstrukcji współczesnej debaty wokół kształtowania patriotyzmu w ramach szkolnej edukacji obywatelskiej w Anglii. Podjęta została także próba ukazania, że tożsamość narodowa, jak i obywatelstwo, stanowią nie tylko zmienną konstrukcję społeczną, ale są też uzależnione od prowadzonej polityki, czy też stają się przedmiotem politycznej gry o władzę. Ukazano, że patriotyzm w angielskiej szkole – w zależności od orientacji politycznej – ulega rozproszeniu lub krystalizacji.