Kierunki i uwarunkowania rozwoju współczesnych polskich uniwersytetów ludowych - Rosalska, Małgorzata (Pedagogika Społeczna Nova, 2023)
Celem artykułu jest wskazanie na aktualność oferty polskich współczesnych uniwersytetów ludowych oraz na czynniki dynamizujące ich rozwój. Analizie poddane zostaną kierunki zmian w zakresie treści i form pracy oraz cechy charakterystyczne dla sposobu organizacji funkcjonowania tych pozaformalnych ofert dla uczących się dorosłych. Zaakcentowane zostaną społeczne aspekty działalności uniwersytetów ludowych. Punktem odniesienia do zaproponowanych analiz będzie perspektywa recentywistyczna.