Tadeusz Lewaszkiewicz, Język powojennych przesiedleńców z Nowogródka i okolicy, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2017, ss. 512 - Walczak, Bogdan (Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza, 2018)
.