Już na zawsze pozostało puste miejsce. Bogdan Walczak ( 17 lutego 1942 – 1 lutego 2022 roku ) - Piotrowska-Wojaczyk, Agnieszka; Migdał, Jolanta (Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza, 2022)
W tym wspomnieniowym tekście wykorzystujemy nasz artykuł z księgi jubileuszowej ( J. Migdał, A. Piotrowska-Wojaczyk, Bogdan Walczak – uczony, nauczyciel, przyjaciel, po prostu OSOBOWOŚĆ, w: Cum reverentia, gratia, amicitia… Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Bogdanowi Walczakowi, t. 1, red. J. Migdał, A. Piotrowska-Wojaczyk, Poznań 2013, s. 19–24 ) oraz listy kondolencyjne nadesłane po śmierci prof. Bogdana Walczaka.