Porównanie frazeologiczne łykać coś jak (młody) pelikan – komentarz frazeograficzny - Fliciński, Piotr (Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza, 2022)
<span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*65.77px); top: calc(var(--scale-factor)*510.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.01503);" role="presentation">The article in its entirely is a <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*184.73px); top: calc(var(--scale-factor)*510.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.02381);" role="presentation">phraseography commentary on <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*314.35px); top: calc(var(--scale-factor)*510.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.01617);" role="presentation">the neo-phraseologism <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*65.91px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.952447);" role="presentation">łykać <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*88.74px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.26079);" role="presentation">// <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*97.95px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.966992);" role="presentation">łyknąć <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*125.93px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.977494);" role="presentation">coś <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*141.16px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.01309);" role="presentation">jak (<span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*159.33px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.96518);" role="presentation">młody) <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*189.79px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.987398);" role="presentation">pelikan <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*221.06px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.0088);" role="presentation">[literal translation <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*295.27px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.995603);" role="presentation">= to <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*313.32px); top: calc(var(--scale-factor)*524.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.980095);" role="presentation">swallow something like a <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*73.41px); top: calc(var(--scale-factor)*538.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.01712);" role="presentation">(young) pelican]. The author makes a <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*228.46px); top: calc(var(--scale-factor)*538.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.01983);" role="presentation">formal and functional description <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*367.22px); top: calc(var(--scale-factor)*538.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.981237);" role="presentation">of this ele<span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*66.31px); top: calc(var(--scale-factor)*552.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.96614);" role="presentation">ment of colloquial Polish which migrates to <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*237.19px); top: calc(var(--scale-factor)*552.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.980504);" role="presentation">the sphere of contacts supported by <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*377.61px); top: calc(var(--scale-factor)*552.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.985378);" role="presentation">general <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*66.03px); top: calc(var(--scale-factor)*566.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.00912);" role="presentation">Polish. The source base are network resources, including specialist collections <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*384.83px); top: calc(var(--scale-factor)*566.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(1.03996);" role="presentation">– cor<span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*66.43px); top: calc(var(--scale-factor)*580.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.978161);" role="presentation">pora (e.g. the SketchEngine platform, <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*215.21px); top: calc(var(--scale-factor)*580.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.978933);" role="presentation">Narodowy <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*258.34px); top: calc(var(--scale-factor)*580.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.930819);" role="presentation">Korpus Języka Polskiego <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*354.25px); top: calc(var(--scale-factor)*580.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.997445);" role="presentation">[the National <span dir="ltr" style="left: calc(var(--scale-factor)*66.02px); top: calc(var(--scale-factor)*594.50px); font-size: calc(var(--scale-factor)*10.00px); font-family: serif; transform: scaleX(0.995929);" role="presentation">Corpus of Polish]).