“The Lady Who Had No Will and Couldn’t Be Tactfull” - Brodniewicz, Joanna (Poznańskie Studia Slawistyczne, 2016)
„Dáma, která neuměla a nechtěla taktizovat” Marie Rút Křížková, Šarka Grauová, Slyšet a odpovídat, Torst, Praha 2014, 387 s. Wydawnictwo Tors w2014 roku oddało do rąk czytelników wspomnienia dr Marii Rút Křížkovej, sygnatariuszki i rzeczniczki prasowej Karty 77, badaczki i redaktorki dzieł Jiřího Ortena, członkini Společnosti křesťanů a Židů, České křesťanské akademie i Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Książka stanowi kolaż wywiadu rzeki, listów, wspomnień, esejów, dokumentów, poezji.