Modernism as a Polysystem in a Global and Gender Perspective - Koch, Magdalena (Poznańskie Studia Slawistyczne, 2016)
Биљана Дојчиновић, Право сунца – другачији модернизми, Академска књига, Нови Сад 2015, 168 c. Książka Pravo sunca – drugačiji modernizmi (Prawo (do) słońca – różne modernizmy) autorstwa belgradzkiej badaczki Biljany Dojčinović stanowi ważną pozycję w kontekście współczesnej humanistyki w Serbii.