The problem of conscience in the light of Pauline teachings - Drozdek, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2018)
W artykule przedstawiono pogląd, że sumienie jest zasadniczym czynnikiem konstytuującym na- turę ludzką. Sumienie podzielone jest na wspólne wszystkim ludziom i niezmienne sumienie uni- wersalne oraz sumienie indywidualne, które jest kształtowane w każdym człowieku przez czynniki wewnętrzne i zewnętrzne. Pogląd ten porównany jest z nowotestamentowym poglądem na sumienie zaprezentowanym przede wszystkim przez apostoła Pawła.