Between Rome and Silicon Valley: Papst Franziskus angesichts des technischen Fortschritts - Anderwald, Andrzej (Poznańskie Studia Teologiczne, 2020)
Co Rzym ma wspólnego z Doliną Krzemową? Innymi słowy, co Kościół ma współcześnie wspól- nego z nauką i technologią? Jak Kościół odnosi się do problematyki postępu naukowo-technicz- nego, którego symbolem jest Dolina Krzemowa? Celem podjętych rozważań jest poszukiwanie nowej koncepcji postępu technicznego, uwzględniającej całościową wizję rzeczywistości. Naucza- nie papieża Franciszka, zwłaszcza z Encykliki Laudato si’ (2015), stanowi podstawę realizacji wybranego tematu. Struktura rozważań nawiązuje do zasad nauki społecznej tzw. trzech kroków: zbadać, ocenić, działać. Dlatego w trakcie rozważań są prezentowane najpierw cechy postępu tech- nicznego (1), dokonana jego ocena (2), a następnie elementy integralnej wizji rzeczywistości (3).