Autonomia sumienia w blasku Prawdy i blasku Dobra w świetle potrzeby korelacji nauk ścisłych i humanistycznych - Blakiewicz, Katarzyna; Kopiec, Maksym Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2020)
Artykuł dotyczy zagadnienia korelacji prawdy i dobra w ludzkiej aktywności. Autorzy wskazują sumienie jako subiektywne centrum, w którym osoba ludzka weryfikuje swoją pozycję w relacji do Absolutu jako źródła wartości, włączając absolutną Prawdę i Dobro. Odróżniają prawdę od Prawdy i dobro od Dobra, wyjaśniając różnicę: dobro i prawda odnoszą się do fragmentu rzeczywistości ludzkiej, środowiska i ludzkiej aktywności twórczej; Dobro i Prawda odnoszą się do absolutnej kategorii wartości jako fundamentu etycznej weryfikacji działań osoby. Analiza jest oparta na personalistycznej antropologii Karola Wojtyły / Jana Pawła II — autora teorii zależności jakości bytu osobowego od moralnej jakości czynu osoby jako autonomicznego podmiotu, który działa w ‘blasku’/jasności/świetle Dobra i Prawdy. Pokazują skutki zakłócenia harmonii między światem osoby i światem wartości, dotykające jakości struktur społecznych i ekonomicznych.