La tenerezza: una risorsa nella famiglia - Trębski, Krzysztof (Poznańskie Studia Teologiczne, 2020)
Przyczyną obecnego kryzysu rodziny nie są wyłącznie czynniki, które ingerują w nią od zewnątrz, ale przede wszystkim brak wewnętrznych zasobów wspierających i utrwalających ją od wewnątrz. W kontekście kryzysu instytucji małżeńskiej i radykalnej transformacji koncepcji rodziny ważne jest zastanowienie się nad odpowiednimi środkami zaradczymi, aby poradzić sobie z tą sytuacją. Artykuł przedstawia czułość jako ważny czynnik przywracania równowagi w rodzinie oraz podkreśla wagę umiejętności jej wyrażania językiem ciała w konkretnych sytuacjach życiowych. To czyni rodzinne relacje bardziej autentycznymi i wyraża zaangażowanie jej członków w budowanie silnych i trwałych więzi. Ostatnia część artykułu nakreśla podstawowe cechy duchowości czułości, dzięki której rodzina może znaleźć nową siłę i stabilność.