Symboliczny wymiar przestrzeni sakralnej w otoczeniu sanktuariów maryjnych w krajobrazie Warmii i Mazur - Połucha, Iwona (Poznańskie Studia Teologiczne, 2020)
Przestrzeń sakralna jest dopeniełniem obiektów kultu, a jej zagospodarowanie ułatwia odczytywanie i rozumienie przesłania religijnego. W artykule poruszono aspekty aranżacji otoczenia kościołów powszechnie występujących w krajobrazie warmińsko-mazurskim, przy których warto kontynuować uwarunkowaną historycznie symboliką komponentów zieleni. Zasadność kreowania przestrzeni sakralnej jako miejsc medytacji i przey religijnych ukazano przez pryzmat znaczenia religijnego i wartości wybranych obiektów kultu maryjnego, do których należą sanktuaria na Warmii i Mazurach.