Europejski humanizm a benedyktyński monastycyzm. Wokół wybranych wypowiedzi Benedykta XVI - Kiejkowski, Paweł (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Josef Ratzinger problem trwałych fundamentów europejskiego humanizmu uczynił jednym z najważniejszych w swojej pracy naukowej i duszpasterskiej. Powołany na Stolicę Piotrową wybrał imię Benedykta XVI, wskazując świętego Opata z Nursji jako szczególnego patrona swojego pontyfikatu. W opracowaniu omówiono dwie cenne wypowiedzi papieża Ratzingera ukazujące relacje pomiędzy europejskim humanizmem a benedyktyńskim monastycyzmem. Pierwszą z nich jest przemówienie Benedykta XVI wygłoszone w czasie spotkania z ludźmi kultury w Kolegium Bernardynów w Paryżu 12 września 2008 r. Drugą jest tekst Kryzys kultur, w którym papież emeryt przedstawia opata Benedykta i jego sposób życia jako adekwatną odpowiedź na współczesny kryzys humanizmu europejskiego. Poszukiwać na pierwszym miejscu Boga, uwrażliwiać sumienia na wierność prawdzie, wskazywać drogi wolności, która opowiada się za dobrem i pięknem, to powołanie benedyktyńskich mnichów a zarazem konieczny warunek integralnego humanizmu, twórczego rozwoju kultury europejskiej.