Wybrane aspekty duchowości biblijnej w pismach św. Urszuli Ledóchowskiej - Pagacz, Małgorzata (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Artykuł ma na celu ukazanie wybranych aspektów duchowości biblijnej w pismach św. Urszuli Ledóchowskiej. Słowo Boże zajmuje centralne miejsce w duchowości Założycielki Zgromadzenia Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego. Matka Ledóchowska jest autorką dzieła Rozmyślania, które zawiera rozważania oparte na poszczególnych fragmentach Ewangelii, przeznaczone na każdy dzień roku. Jej Testament jest również pełny odniesień biblijnych i przeniknięty logiką ewangeliczną. Według świętej Urszuli medytacja Słowa Bożego w duchu wiary pozwala lepiej poznać osobę Jezusa Chrystusa i pogłębiać z Nim więź. Matka Ledóchowska swoim podejściem do Pisma Świętego wyprzedziła II Sobór Watykański. Całe jej życie stanowiło żywą egzegezę słów Chrystusa.