Homiletyka protestancka wobec kazania w Internecie - Kalbarczyk, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Obecność kazania w cyberprzestrzeni domaga się teologicznej interpretacji i klasyfikacji. Po stronie ewangelickiej panuje przekonanie, że tradycyjna homiletyka nie jest w stanie sprostać temu wyzwaniu, dlatego trzeba stworzyć nową homiletykę, homiletykę dla Internetu. Niniejszy artykuł omawia propozycję takiej homiletyki. Opiera się ona w dużej mierze na paradygmacie kazania jako „otwartego dzieła sztuki”, przejętego z homiletyki estetycznej Gerharda M. Martina. Propozycji tej towarzyszy też przekonanie, że dzisiejsza sytuacja pozwala na traktowanie Internetu nie tylko jako medium, lecz także miejsca, w którym urzeczywistnia się Kościół. Wspólnotę gromadzącą się wokół kazania w sieci traktuje się więc jako wspólnotę kościelną. Takiego rozumienia zarówno Kościoła, jak i kazania nie akceptuje strona katolicka, według której w przestrzeni wirtualnej nie mamy do czynienia z autentycznym kościelnym przepowiadaniem. Wszelkie formy kaznodziejskie w Internecie nie powinny być zatem przedmiotem badań homiletyki, lecz teologii mediów.