Współdziałanie samorządu i Kościoła w służbie ludziom starym w Poznaniu. - Kurosz, Jolanta (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
W Poznaniu żyje ok. 148 tys. seniorów i według prognoz liczba ta będzie systematycznie wzrastała. Współpraca samorządu, organizacji pozarządowych i Kościoła przeciwdziała wykluczeniu społecznemu tej grupy osób i stanowi konieczny warunek, by seniorzy mogli jak najdłużej żyć w swoim środowisku. Polityka senioralna w Poznaniu jest realizowana w obszarach wskazanych przez WHO: budownictwo, budownictwo przestrzeni publicznej, transport, mieszkalnictwo, wsparcie społeczne, aktywizacja zawodowa i społeczna, przeciwdziałanie wykluczeniu, wsparcie społeczne, ochrona zdrowia. Centrum Inicjatyw Senioralnych jako jednostka miejska realizuje projekty na rzecz seniorów i współpracuje z Caritas.