Znaczenie metody w teologii - Moskałyk, Jarosław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Refleksja na temat roli metody w teologii ma na celu ukazanie, że właśnie metoda pozostaje niezwykle ważnym narzędziem w odniesieniu do teologii jako nauki. Teologia podobnie jak inne dyscypliny naukowe jeśli ma odgrywać ważne posłannictwo w dziejach ludzkich, a zwłaszcza przy wyjaśnianiu pierwiastka religijnego i nadprzyrodzonego w świecie, to musi opierać się na odpowiednim systemie metodologicznym. Bez niego traci na znaczeniu jako wartość poznawcza i inspirująca myśl ludzką. Obecnie jednym z najważniejszych zadań teologii jako nauki pozostaje zapewnienie niezbędnej równowagi między pogłębionym zmysłem wiary a praktyką religijną.