Wybrane argumenty doktrynalne przeciwko dopuszczaniu do sakramentu święceń osób o orientacji homoseksualnej - Beyga, Paweł (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Problem poruszany w niniejszym artykule brzmi: jakie doktrynalne argumenty stoją za aktualną decyzją Stolicy Apostolskiej o niedopuszczaniu do sakramentu święceń mężczyzn o trwale zakorzenionej orientacji homoseksualnej. Trzyetapowa droga do rozwiązania problemu przebiega następująco: przez ukazanie wybranych treści dokumentów Stolicy Apostolskiej w XX i XXI wieku, prezentację doktrynalnych wątków tam obecnych i próbę oceny ich recepcji w świetle aktualnych wyzwań. Autor odwołuje się do dokumentów Stolicy Apostolskiej oraz wypowiedzi papieży.