Analiza znaczenia słowa „przypadek” w kontekście problemu trafu moralnego - Strzyżyński, Przemysław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Celem artykułu jest wykazanie, które znaczenia słowa ‘przypadek’ można zastosować w kwestii trafu moralnego. W pierwszej części artykułu pokrótce omówiono istotę problemu trafu moralnego, rodzaje tego trafu oraz konsekwencje uznania roli trafu/przypadku dla moralności. Druga część zawiera definicje przypadku. W tej części zaprezentowano również argumenty za tym, które z przedstawionych znaczeń przypadku można wykorzystać w analizie zagadnienia trafu moralnego. W zakończeniu artykułu pojawia się sugestia ograniczenia znaczenia i roli tzw. paradoksu trafu moralnego.