Znamiona nawrócenia ekologicznego - Piasecki, Piotr (Poznańskie Studia Teologiczne, 2021)
Nawrócenie jest procesem zmieniającym światopogląd i tożsamość dzięki przemianie świadomości siebie, wspólnoty (w tym religii, społeczeństwa, polityki, ekonomii i przemysłu) oraz globalnej ekologii. Przewodnia myśl encykliki Laudato si’ papieża Franciszka sprowadza się do stwierdzenia, że , wszystko jest ze sobą powiązane”, co opiera się na odkryciach naukowych: życie na Ziemi w obecnych formach jest zależne od równowagi ekologicznej. Zachwianie ekosystemu i globalne ocieplenie to dwa zjawiska zagrażające życiu ludzkiemu. Tradycja chrześcijańska oferuje pewne rozwiązanie, aby stawić czoła sytuacji kryzysowej i zaangażować się, jako chrześcijanin, w sprawy ekologiczne: nawrócenie ekologiczne jest w istocie powrotem do realizacji woli Bożej w kwestii troski o własny dom.