Sdz 4-5 i egipskie listy topograficzne z czasów Ramzesa II i Ramzesa III - Toboła, Łuasz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2013)
Artykuł podejmuje zagadnienie możliwych paraleli pomiędzy zapisami z list topograficznych Ramzesa II i Ramzesa III oraz biblijnym opisem konfliktu pomiędzy Izraelitami a Siserą, dowódcą wojsk kananejskiego władcy Jabina (Sdz 4-5). Zamiana wzmianki o q3yśr ybwn3 „sprzymierzeniu Jabina” z listy Ramzesa II na q3wś3 tib3rwtw „hordę (z) Daberat” (względnie „hordę Debory”) w wykazie podbojów Ramzesa III może być interpretowana jako świadectwo istotnych zmian politycznych w rejonie góry Tabor, które zaszły na przestrzeni około jednego wieku. Niewykluczone, że do tych samych wydarzeń nawiązuje biblijna tradycja zachowana w Sdz 4-5.