Synodalność w Kościele i dla Kościoła: między rzeczywistością eklezjalną a narzędziem jej reformy - Nawracała, Tomasz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
W kontekście postępu procesu synodalnego, który dokonuje się w całym Kościele, podnoszone są niepokojące głosy o możliwej zmianie dotychczasowej doktryny Kościoła. Zdaniem krytyków synodalności chodzi w niej wyłącznie o dostosowanie się do warunków świata bez odwoływania się do objawienia lub przez odcięcie się od niego. Wydaje się jednak, że w zamyśle papieża Franciszka istota synodalności sprowadza się do głębszego i realizowanego z większym zapałem działania misyjnego. Kościół pozostaje znakiem zbawienia dla wszystkich narodów, lecz musi wciąż poszukiwać narzędzi, dzięki którym Ewangelia o Chrystusie dotrze do ludzi i będzie ich pociągać do chrześcijańskiego życia. Celem niniejszego artykułu jest rozpatrzenie synodalności w kontekście natury Kościoła oraz wskazanie, co – według papieża – składa się na jej istotę. Pierwsza część artykułu analizuje Lumen gentium, zaś druga odwołuje się do nauczania Franciszka.