Motywy religijne we współczesnej literaturze spekulatywnej - Trocha, Bogdan (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie i uporządkowanie motywów religijnych występujących we współczesnej fantastyce spekulatywnej. Ten typ literatury bardzo często reaguje na trendy i tendencje społeczne obecne w kulturze popularnej. Przedstawione w artykule motywy zostały uporządkowane tematycznie, tak aby można było dostrzec pewien zarys paradygmatu figur literackich, poprzez które tworzący je pisarze odwołują się do treści religijnych. Zestawienie motywów wyznacza trzy główne perspektywy traktowania religii w omawianym typie literatury.