Przepowiadanie piekarskie świadectwem zaangażowania w rozwiązywanie problemów społecznych XXI wieku - Szewczyk, Leszek (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Piekary Śląskie najczęściej kojarzone są z sanktuarium Matki Bożej Piekarskiej – Matki Sprawiedliwości i Miłości Społecznej. Pielgrzymki stanowe mężczyzn i kobiet do Piekar Śląskich mają doniosłe pastoralne i kulturotwórcze znaczenie znacznie przekraczające granice Kościoła lokalnego. Podczas pielgrzymek bardzo mocno akcentowana jest tematyka społeczna. Przemówienia biskupa katowickiego oraz zaproszonych kaznodziejów nawiązują do aktualnych problemów społecznych i gospodarczych. Ich przesłanie stanowi przykład zaangażowania w rozwiązywanie problemów społecznych XXI wieku. Celem niniejszego opracowania jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób metropolici górnośląscy korzystają z prawa wydawania opinii „na temat wszystkiego, co dotyczy życia osób, ponieważ zadanie ewangelizacji pociąga za sobą i wymaga integralnej promocji każdego człowieka” (EG 182), jakie treści społeczne poruszają najczęściej. W celu odpowiedzi na to pytanie analizie poddanych zostanie jedenaście przemówień abpa Damiana Zimonia i dziewięć przemówień abpa Wiktora Skworca wygłoszonych podczas stanowych pielgrzymek mężczyzn i młodzieńców w latach 2001-2020.