Recenzja książki Die Mariologie im deutschen Sprachraum.Vergangenheit, Gegenwart und Herausforderungen für die Zukunft, red. M. Hauke, Verlag Friedrich Pustet, Regensburg 2021, ss. 271 - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Książka składa się z ośmiu referatów, które zostały wygłoszone na konferencji naukowej poświęconej podsumowaniu i ocenie posoborowej mariologii w krajach języka niemieckiego. Pierwsza jej część, bardziej historyczna, prezentuje genezę, dzieje i główne osiągnięcia trzech ośrodków, które kształtują współczesne oblicze niemieckojęzycznej mariologii (Niemieckie Towarzystwo Mariologiczne, Międzynarodowe Koło Mariologiczne w Kevelaer, Instytut Marianum w Ratyzbonie). Druga jej część, bardziej teologiczna, obejmuje kwestie merytoryczne. Przybliża specyfikę mariologii Benedykta XVI i wiodących mariologów obszaru języka niemieckiego (np.: H. Menke, A. Ditrich, M. Hoffman, R. Hangler i G. Greshake), a także opisuje aktualną obecność wykładów z mariologii na katolickich fakultetach teologicznych Niemiec, Austrii i Szwajcarii.