Propozycja integralnej narracji protologicznej: teologiczne kryteria człowieczeństwa i antropogeneza w ujęciu nauk empirycznych - Witała, Maciej (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Spotkanie katolickiej protologii z odkryciami nauk szczegółowych w zakresie początków świata i człowieka było w przeszłości przyczyną wielu kontrowersji. Wydaje się jednak, że napięć tego rodzaju można uniknąć, budując integralną narrację protologiczną, uwzględniającą zarówno perspektywę wiary, jak i dorobek nauk empirycznych. Obecnie wydaje się konieczna próba zbudowania takiej narracji w zakresie antropogenezy i najdawniejszych dziejów człowieka, która uwzględniałaby zarówno najważniejsze aspekty antropologii teologicznej, jak i obecny stan badań paleoantropologii i paleoarcheologii. Może to zaowocować interesującymi wnioskami w kwestiach koncepcji osoby ludzkiej i kryteriów, jakie wyróżniają człowieka ze świata zwierzęcego.