Historia zjazdów księży katechetów w Królestwie Polskim (1906–1917) - Ceglarek, Roman (Poznańskie Studia Teologiczne, 2022)
Przedmiotem artykułu jest problematyka zjazdów katechetycznych prefektów szkolnych w Królestwie Polskim, które odbywały się w Częstochowie i w Warszawie w latach 1906–1917. Całość zagadnienia ujęto w sposób sumaryczny, prezentując je w dwóch aspektach: organizacyjnym (przygotowania i przebieg) i merytorycznym (referaty, dyskusje, postulaty). Dzięki temu przedstawiono nie tylko historię zjazdów katechetycznych w zaborze rosyjskim, lecz także ich dorobek związany z teorią i praktyką katechetyczną tego okresu w tak ważnych obszarach, jak: programy i podręczniki do nauki religii, kwalifikacje i kompetencje zawodowe prefektów szkolnych, duszpasterstwo katechetyczne dzieci i młodzieży oraz tworzenie struktur stowarzyszenia katechetów polskich.