Nineteenth-century religious-spiritual revival movements in the Catholic Church. The religious and social context of the life and activity of Jadwiga Zamoyska née Działyńska - Piasecki, Piotr (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Dziewiętnastowieczne ruchy odrodzenia religijno-duchowego w Kościele katolickim. Kontekst religijno-społeczny życia i działalności Jadwigi z Działyńskich Zamoyskiej Ukazanie kontekstu odrodzenia religijno-społecznego w Europie przełomu XIX i XX wielu okazuje się konieczne do przedstawienia atmosfery, w jakiej żyła i działała Jadwiga Zamojska. Szeroka panorama zagadnień związanych z odnową duchowości pomaga odnaleźć korzenie i motywy budzącej się świadomości religijno-społecznej, roli świeckich w tym procesie, a szczególnie ruchu kobiet. Wskazanie na źródła odnowy tryskające z ośrodków europejskich ma na celu ukazanie związku duchowości na ziemiach polskich z duchowością Kościoła w Europie, który oddziaływał wówczas na rozwój duchowości na całym świecie. Liczne szkoły duchowości wskazują na bogactwo życia religijnego tamtego okresu. Jedna z nich, szkoła oratoriańska gruntuje duchowość Zamojskiej. Niewątpliwie także inne szkoły, których duchowość przenikała wiernych żyjących na ziemiach polskich, miały wpływ na rozpoczęcie i rozwój działalności religijno-społecznej założycielki Szkoły Gospodarczej w Kórniku.