Jadwiga Zamoyska née Działyńska’s way to holiness - Chałupka, Władysław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Droga Jadwigi z Działyńskich Zamoyskiej do świętości Jadwiga Zamoyska urodziła się 4 lipca 1831 roku w Warszawie. Jako zamężna świecka szlachcianka opracowała bardzo oryginalny system wychowawczy oparty na Ewangelii i katechizmie katolickim, który został zatwierdzony przez papieży Leona XIII i Piusa X. W 1882 roku system ten z powodzeniem wprowadzono w życie w jej słynnej szkole dla młodych kobiet. Tysiące z nich ukończyło szkołę będąc bardzo dobrze przygotowanymi do prac domowych i życia rodzinnego. Szkoła funkcjonowała najpierw w Kórniku, a następnie w Zakopanem do 1948 r. Jadwiga Zamoyska zmarła 4 listopada 1923 r. w Kórniku w opinii świętości. W 1931 r. o proces jej beatyfikacji zabiegała archidiecezja poznańska, jednak został on przerwany w 1939 r. Po dziesięcioleciach proces wznowił w 2012 r. arcybiskup poznański Stanisław Gądecki.