Jadwiga Zamoyska — from religious education to secular holiness - Zagórska, Katarzyna (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Jadwiga Zamoyska — od religijnego wychowania do świeckiej świętości Artykuł przedstawia Jadwigę Zamoyską, patronkę roku 2023, wybitną Polkę przełomu XIX i XX wieku. Ideę dążenia do doskonałości religijnej realizowała dzięki zaangażowaniu patriotyczno-społecznemu, założeniu szkoły dla dziewcząt i fundacji Zakłady Kórnickie. Przedstawiono życiorys duchowy Generałowej, konfrontując go z wykładami O wychowaniu. Publikacja została poddana analizie merytorycznej i językowej. Służebnica Boża Jadwiga Zamoyska przez całe życie konsekwentnie zabiegała o świecką formację i świecką drogę do świętości, stwarzając takie możliwości swoim bliskim i podopiecznym.