Jesus and the dignity of women. Biblical premises of Jadwiga Zamoyska’s activity - Nawrot, Janusz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Jezus a godność kobiety. Biblijne przesłanki działalności Jadwigi Zamoyskiej Proponowany artykuł podejmujący problematykę stosunku Jezusa do kobiet, czyli osób znaczących w Jego życiu i działalności, wpisuje się przede wszystkim w szeroką dyskusję na temat godności kobiety i jej stosunku do mężczyzny. Może być jednak ważnym biblijnym tłem dorobku Generałowej Jadwigi Zamoyskiej. Zdecydowanie wyprzedzała ona swoją epokę nie tylko jako wielka działaczka społeczna, ale i wierna wyznawczyni Kościoła, daleka od wojującego feminizmu, ideologicznej emancypacji czy ruchu sufrażystek. Podkreślała czynienie prawdziwego dobra w tych sferach życia publicznego, które są społecznie, kulturowo i religijnie zaniedbane. Dziś trudno określić, w jakim stopniu Generałowa Zamoyska bezpośrednio inspirowała się Ewangelią. Można jednak przypuszczać, że czytając zawarte w niej przesłanie, medytowała zarówno nad wartością samej kobiety, jak i nad różnymi formami jej społecznej aktywności. Dała w ten sposób świadectwo wiary we własną godność i możliwości kobiecej natury: wrażliwej, współczującej, a jednocześnie silnej i zdecydowanej. Taki bowiem był Jezus w swoim działaniu i nauczaniu.