The value of work in the spiritual life of a woman according to Jadwiga Zamoyska and Maria Karłowska - Suwiński, Stanisław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Wartość pracy w życiu duchowym kobiety według Jadwigi Zamoyskiej i Marii Karłowskiej Świadomość, że przez pracę kobieta uczestniczy w dziele stworzenia, stanowi najgłębszą pobudkę do jej podejmowania na różnych odcinkach. Dzisiaj wiemy, że rola pracy w życiu kobiet jest ogromna i stanowi wyznacznik ich miejsca w społeczeństwie. Praca to także nieustanny rozwój osobisty kobiety. Dzięki niej zdobywa ona nowe umiejętności, doskonali swoje kompetencje oraz uczy się nowych rzeczy. Ważną rolę w pojmowaniu pracy odgrywa też kultura. Stąd potrzeba krzewienia humanizacji pracy ludzkiej, o co walczono na przełomie XIX i XX wieku, przyczyniając się tym samym do rozwoju człowieczeństwa. Rozwój dokonujący się poprzez pracę pozwala osiągnąć kobiecie osobowość moralną, która jest zwielokrotnieniem naturalnych jej zdolności do wartościowania moralnego osoby ludzkiej. Artykuł wskazuje potrzebę łączenia pracy z życiem duchowym kobiety, by praca prowadziła ją nie tylko do udoskonalania rzeczy (produktów pracy), lecz także udoskonalała ją wewnętrznie jako osobę, dlatego należy ustawicznie przywracać pracy ludzkiej wymiar moralno-duchowy (praca jako wartość duchowa i moralna). To aktualne zagadnienie zostało ukazane na podstawie dzieł wychowawczych dwóch Wielkopolanek — J. Zamoyskiej i M. Karłowskiej — żyjących na przełomie dwóch ostatnich wieków.