Spiritual message of the desert mothers: Syncletica, Sarah and Theodora - Wygralak, Paweł (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Przesłanie duchowe matek pustyni: Synkletyki, Sary i Teodory W artykule przedstawiono nauczanie trzech matek pustyni: Synkletyki, Sary i Teodory, skupiając się na tych wskazaniach, które mogą być wsparciem dla duchowego rozwoju zarówno osób świeckich, jak i konsekrowanych. Podstawowym źródłem są apoftegmaty zamieszczone w zbiorze „Gerontikon”. Analiza wypowiedzi matek pustyni pozwala na stwierdzenie, że wiele ich przemyśleń pozostaje w swojej treści aktualnych do czasów współczesnych. Co istotne, wszystkie one są owocem doświadczenia życia duchowego, a nie teoretycznych, pobożnych rozważań.