Apostolate of women according to Blessed Stefan Cardinal Wyszyński - Hadryś, Jacek (Poznańskie Studia Teologiczne, 2023)
Apostolat kobiet według Błogosławionego Stefana kardynała Wyszyńskiego W artykule autor zajął się nauczaniem bł. prymasa Stefana Wyszyńskiego dotyczącym apostolatu kobiet. W pierwszej części przedstawił zadania i misję kobiety w Kościele i społeczeństwie, a w drugiej jej chrzcielne powołanie do apostolstwa. Podsumowanie prezentowanych treści zamieścił w zakończeniu. Autor opracował zagadnienie, analizując z jednej strony publiczne wypowiedzi błogosławionego prymasa dotyczące kobiet oraz apostolstwa, a z drugiej jego nauczanie skierowane do członkiń Instytutu Świeckiego Pomocnic Maryi Jasnogórskiej Matki Kościoła, zwanych popularnie „Ósemkami". W artykule wykazano m.in., że bł. Stefan utożsamiał powołanie kobiet do apostolstwa z powołaniem mężczyzn, jednakże wskazywał na jego specyfikę wynikającą z uwarunkowań natury kobiety oraz jej zadań w Kościele i społeczeństwie.