Rzymskie celebracje liturgiczne Jubileuszu 1500 roku - Żak, Łukasz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Celem artykułu jest analiza najważniejszych celebracji liturgicznych, które odbyły się w Rzymie podczas roku jubileuszowego 1500 i zostały opisane przez papieskiego ceremoniarza Johannesa Burcharda. Autor ukazuje różne wymiary papieskich ceremonii (polityczny, religijny, wizualny); w szczególny sposób zwraca uwagę na ryt otwarcia drzwi świętych, msze odprawiane przez papieża w bazylice św. Piotra, obchody Bożego Ciała i procesje z ikonami maryjnymi.