W obronie rozumności wiary. Aktualność przesłania encykliki ’Fides et ratio’ - Anderwald, Andrzej (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
25. rocznica ogłoszenia przez św. Jana Pawła II (1978–2005) encykliki Fides et ratio (1998) inspiruje do refleksji nad rozumnością wiary. Obrona wiary chrześcijańskiej dokonuje się dziś w klimacie myślenia naukowego, w którym ważną rolę odgrywają naukowe sposoby poznawania świata, jak również sam przyrodniczy obraz świata. Celem artykułu jest próba wskazania na możliwe pola obrony rozumności wiary chrześcijańskiej. W toku prowadzonych rozważań zostaną kolejno przedstawione następujące inspiracje do: dialogu interdyscyplinarnego (1); otwarcia Kościoła na naukę (2); odwoływania się do wiedzy przyrodniczej w refleksji teologicznej (3).