Kult Niepokalanego Poczęcia i Maryi Niepokalanie Poczętej w Wielkopolsce - Nawracała, Tomasz; Krzyżaniak, Aleksandra Joanna (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Artykuł podejmuje zagadnienie rozwoju kultu Niepokalanego Poczęcia na terenie współczesnego województwa wielkopolskiego. Wskazuje się w nim na dowody istnienia tego kultu jeszcze przed ogłoszeniem dogmatu w 1854 roku. W pierwszej części ukazuje się historyczny rozwój teologicznej prawdy, która od starożytności chrześcijańskiej ewoluuje do orzeczeń teologów XIII i XIV wieku oraz decyzji soboru w Bazylei. W dalszych częściach pokazuje się recepcję tajemnicy Niepokalanego Poczęcia w pobożności ludowej i życiu chrześcijańskim. Omawiany kult istniał w różnych formach w wielu parafiach na terenie Wielkopolski. Największymi dowodami na to są przede wszystkim kościoły, które nosiły takie wezwanie. Nie mniej ważne są altarie, obrazy, rzeźby dedykowane Maryi Niepokalanej. Ukazuje się również przykłady bractw, które zrzeszały wiernych i które przyczyniały się do umacniania wiary w Niepokalane Poczęcie. Rozwój kultu na terenie Wielkopolski pokazuje niejednorodność w przyjmowaniu tajemnicy poczęcia Maryi. Z jednej strony czci się samą tajemnicę, z drugiej zaś Maryję — tę, która dostąpiła takiego przywileju.