Ikona świętej Hildy z katedry w Durham - Sprutta, Justyna (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Święta Hilda to postać związana z chrześcijaństwem celtyckim, cechująca się niebagatelnym życiorysem. W katedrze w Durham znajduje się przy ołtarzu świętej Hildy jej ikona namalowana przez współczesną artystkę, Edith Reyntiens. Ikona prezentuje nie tylko samą postać świętej opatki, lecz także wydarzenia z jej życia. Artykuł, bazując na tej ikonie, przybliża postać niemal nieznaną w rodzimych kręgach, ale wartą skupienia także na niej uwagi.