Recenzja książki Maria als Siegerin über die Mächte des Bösen, hrsg. v. M. Hauke, Verlag Friedrich Pustet, Regensburg 2024, ss. 461, seria: Mariologische Studien, t. XXXIV - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2024)
Monografia jest pokłosiem konferencji, która odbyła się w 2022 roku w szwajcarskim klasztorze benedyktyńskim w Disentis na temat niepowtarzalnego udziału Maryi w zwycięstwie Jezusa Chrystusa nad Szatanem i wszelkim złem. Składa się z piętnastu artykułów. Pierwszy wprowadza w wybraną tematykę, a następnie prezentuje autorów referatów i podjęte przez nich szczegółowe problemy. Cztery kolejne, biblijne, analizują, w jakim stopniu Protoewangelia (Rdz 3,15) i Apokalipsa św. Jana (12) są proroczymi zapowiedziami zarówno aktualnego, jak i ostatecznego zwycięstwa Maryi nad Szatanem i wszelkim złem. Siedem kolejnych przedłożeń komentuje wydarzenia historyczne (objawienia w Fatimie) i świadectwa, które wydają się potwierdzać, że przyczyniała się Ona i wciąż przyczynia do zwycięstw w Kościele i świecie: militarnych (Lepanto), doczesnych i duchowych (egzorcyzmy). Ostatnia sekcja, dogmatyczna, zgłębia w trzech artykułach teologiczny sens tytułu „Maryja zwycięska”, czyli wyjaśnia, z czego wynika i w czym tkwi istota Jej udziału w pokonywaniu Szatana i wszelkich jego pokus.