Uczta weselna (γάμος) jako obraz królestwa niebieskiego w Ewangelii Mateusza - Herok, Piotr (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł analizuje symbolikę wyrażenia „uczta weselna” (γάμος) jako obraz królestwa niebieskiego w Ewangelii Mateusza. W części wstępnej podkreślono, że temat królestwa niebieskiego należy do centralnych wątków Pierwszej Ewangelii. Jednym z terminów użytych do wyjaśnienia jego natury jest γάμος, który pojawia się w przypowieściach o zaproszeniu na królewską ucztę weselną (Mt 22,1–14) i o dziesięciu pannach (Mt 25,1–13). W kolejnym etapie badana jest terminologia związana z ucztowaniem w Ewangeliach synoptycznych. Następnie analizie poddano obie przypowieści, koncentrując się na znaczeniu zawartego w nich wyrażenia „uczta weselna”. W zakończeniu podkreślono eschatologiczny wymiar terminu γάμος w szerszym kontekście całej Ewangelii Mateusza.