Otwarcie piątej pieczęci. Objawienie teologiczne i antropologiczne w Apokalipsie Jana - Mazurek, Tomasz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł bada wizję otwarcia piątej pieczęci w Apokalipsie (6:9–11), analizując teologiczne i antropologiczne implikacje modlitwy męczenników. Omawia symbolikę „dusz pod ołtarzem”, ich interakcję z Bogiem oraz ich świadectwo, które prowadzi je do męczeństwa. Artykuł łączy te tematy z rozumieniem chrześcijańskiego cierpienia i odkupienia, podkreślając związek między życiem doczesnym a życiem wiecznym, a także dynamikę modlitwy sprawiedliwych, która wyraża zaufanie do boskiej sprawiedliwości i spełnienia Bożego planu.