Uniwersytecka parafia św. Anny w Krakowie w świetle wizytacji biskupiej Karola Wojtyły - Panuś, Tadeusz (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Biskup, arcybiskup i kardynał Karol Wojtyła w latach 1958–1978 bywał często w uniwersyteckiej kolegiacie św. Anny w Krakowie z posługą duszpasterską. Przeprowadził jednak tylko jedną wizytację kanoniczną tej parafii — od 10 listopada 1961 do 14 stycznia 1962 roku. Z tej okazji sporządzone zostały dwa dokumenty zachowane w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie. Pierwszy to kwestionariusz wizytacyjny zawierający odpowiedzi ówczesnego proboszcza parafii św. Anny — ks. Jana Pietraszki — na szczegółowe pytania w zakresie danych dotyczących parafii, obiektów sakralnych, czynności duszpasterskich i stanu religijno-moralnego wiernych. Drugi to sprawozdanie po przeprowadzonej wizytacji napisane przez biskupa Karola Wojtyłę. Te nieznane i dotąd niepublikowane dokumenty ukazują nie tylko ówczesny stan parafii uniwersyteckiej, lecz także metody, rozmach i zaangażowanie duszpasterskie przyszłego papieża.