Formalna strona przepowiadania słowa Bożego w świetle adhortacji Evangelii gaudium papieża Franciszka - Bilski, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Celem artykułu jest zaprezentowanie formalnych aspektów przepowiadania słowa Bożego w świetle wybranych wskazań zawartych w adhortacji apostolskiej Evangelii gaudium papieża Franciszka. W artykule przyjęto metodę polegającą na analizie treści papieskiego dokumentu w odniesieniu do aktualnego nauczania Kościoła oraz współczesnej literatury z zakresu teologii i homiletyki. Omówiono dialogiczny charakter homilii, zasady jej przygotowania i wygłoszenia oraz rolę głoszącego. W artykule skoncentrowano się zwłaszcza na problematyce dotyczącej duchowego i osobistego przygotowania kaznodziei, potrzeby przejrzystości języka, usystematyzowanej strukturze homilii, konieczności dostosowania jej do sytuacji odbiorców oraz postawie cierpliwości i bezinteresowności. Artykuł jest próbą ukazania, że adhortacja Evangelii gaudium stanowi cenne źródło dla odnowy formalnych aspektów homilii we współczesnym Kościele.