Konteksty życia i męczeństwo bł. Józefa Cebuli OMI znakiem świadectwa i wiarygodności Kościoła - Piasecki, Piotr (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Bł. Józef Cebula OMI (1902–1941). Konteksty życia i męczeńskiej śmierci, praca zbiorowa pod redakcją Pauliny Jabłońskiej, Warszawa 2024, ss. 288. Artykuł recenzyjny stanowi merytoryczną ocenę tekstów wielu autorów zamieszczonych w monografii pt. Bł. Józef Cebula OMI (1902–1941). Konteksty życia i męczeńskiej śmierci. Z dokonanej oceny wynika, że autorzy według wybranych metodologii wypełniają braki w szerokim zaprezentowaniu wartości życia i męczeństwa bł. Józefa Cebuli OMI w kontekście powszechnego i ponadczasowego prawa do wolności religijnej. Analiza dokonana w artykule ujawnia, w jaki sposób autorzy wskazują na linię obrony godności chrześcijan w perspektywie fenomenu ofiary wyrażonej w męczeństwie o. Cebuli. Stąd wynika, że męczeństwo jako forma świadectwa, obecne w Kościele od samego początku, jest konsekwencją fali prześladowań i łamania praw religijnych również i w czasach współczesnych.