Etyczne implikacje jubileuszu. Przegląd bulli papieskich ogłaszających lata jubileuszowe w latach 1825–2025 - Panero, Marco (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Bulle roku jubileuszowego stanowią wyjątkową perspektywę, z której można obserwować życie Kościoła w określonych okresach, rzucają bowiem światło na najpilniejsze kwestie oraz promowane praktyki duszpasterskie i duchowe. Duży nacisk kładzie się również na etykę osobistą i społeczną. W artykule przeanalizowano bulle jubileuszowe z lat 1825–2025, badając powracające kwestie moralne, ewolucję kluczowych tematów oraz wytyczne dotyczące postępowania indywidualnego i decyzji politycznych. Dzięki tej analizie zaangażowanie moralne jawi się jako definiujący aspekt doświadczenia roku jubileuszowego.