Obraz Chrystusa w przepowiadaniu Peregryna z Opola - Kochaniewicz, Bogusław (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł analizuje sposób przedstawiania postaci Chrystusa w kaznodziejstwie XIV-wiecznego dominikanina. Nie tylko zwraca uwagę na jego interpretację zbawczych wydarzeń z życia Jezusa, lecz także charakteryzuje chrystologię wypracowaną przez Opolczyka. Szczególną uwagę poświęcono wykorzystaniu źródeł, z których czerpał informacje dla swoich kazań: Biblii, pism Ojców Kościoła, tekstów zaczerpniętych z liturgii, a także wiedzy o ówczesnej florze i faunie. Przeprowadzone badania pozwalają stwierdzić, że postać Chrystusa została przedstawiona w ujęciu homiletycznym, a nie dogmatycznym, co pozwoliło dominikaninowi wydobyć i zaakcentować aspekty ważne dla słuchaczy jego kazań. Wyniki przeprowadzonej analizy kazań Peregryna z Opola są ważnym przyczynkiem do lepszego zrozumienia teologii i historii kaznodziejstwa w Polsce przełomu XIII i XIV wieku.