Rozwój teologii laikatu w kontekście zmian w posługach wprowadzonych przez papieża Franciszka - Krupka, Aneta (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Artykuł podejmuje temat ustanowienia i ewolucji kościelnych posług w perspektywie rozwoju teologii laikatu. Reforma święceń niższych oraz ustanowienie posługi lektora i akolity były praktycznym wyrazem soborowego spojrzenia na udział świeckich w liturgii. Ciągiem dalszym tych przeobrażeń były dwie istotne zmiany dokonane w 2021 roku przez papieża Franciszka: otwarcie dostępu do lektoratu i akolitatu dla kobiet oraz ustanowienie posługi katechisty. Okoliczności i uzasadnienie tych zmian pozwalają dostrzec istotne elementy rozwoju teologii laikatu, w których coraz wyraźniej widać, że kapłaństwo chrzcielne oznacza dostęp do konkretnych zadań w Kościele, a nie tylko ich zastępcze wykonywanie, związane z niedostatkiem wyświęconych szafarzy. Co więcej, rozwija się także teologiczne uzasadnienie tych zmian przez odwołanie się do innych sakramentów, a nie tylko do sakramentu chrztu, co jest konkretnym wyrazem integralności sakramentów w życiu chrześcijańskim, a także praktycznym przejawem różnorodności i służebności Kościoła.