Recenzja książki Maria und die Eschatologie, red. M. Hauke, (Mariologische Studien 35), Verlag Friedrich Pustet, Regensburg 2025, ss. 312 - Wojtczak, Adam (Poznańskie Studia Teologiczne, 2025)
Monograﬁa jest owocem konferencji naukowej zorganizowanej przez Niemieckie Towarzystwo Mariologiczne (Deutsche Arbeitsgemeinschaft für Mariologie) w 2023 roku w Weltenburgu. Jej tytuł Maryja i eschatologia nie do końca jasno zapowiada, że chodzi o spojrzenie na wydarzenia eschatyczne w maryjnej perspektywie. Książka ma czternaście rozdziałów. Pierwszy wprowadza w wybraną tematykę i prezentuje pokrótce autorów referatów oraz podjęte przez nich szczegółowe problemy. W kolejnych uznanie budzi szerokie spectrum poruszanych wątków, wie- lorakość ich ujęć i rozpiętość analizowanych źródeł: od Boskiej komedii Dantego do objawień fatimskich, od dzieł Johanna Wolfganga von Goethego i Thomasa Manna aż po eschatyczne wizje świętych (Bernard z Clairvaux, Brigida Szwedzka), od pism dawnych (Piotr Damiani, Ludwik M. Grignion de Montfort) i bardziej współczesnych teologów (K. Rahner, A. Ziegenaus, C. Pozo) po eschatyczne motywy świątyń poświęconych Maryi (katedra w Akwizgranie, Santa Maria Scala Coeli w Rzymie, Maria am Gestade w Wiedniu).